Corsica’s grootste troef: de zeldzaam rijke natuur

Bonifacio-©Sylvain Alessandri

De belangrijkste reden waarom toeristen voor Corsica kiezen is zonder twijfel de prachtige, rijke natuur van het eiland.

Zeer geliefd zijn de Calanches de Piana, een gebied vol kreken en kliffen dat in vele millennia door erosie is ontstaan. De ontmoeting tussen het rode graniet en de blauwe zee is als een ruig, bewegend kunstwerk. Vlak bij ligt het gehucht Girolata, dat wordt gedomineerd door een Genuees fort en alleen via de zee bereikt kan worden. De Golf van Porto staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en is - ook - van een adembenemende schoonheid. Het zonlicht accentueert de intense kleurenpracht van de granieten rotswanden en de kiezelstranden. In het zuiden van het eiland vind je de Bouches de Bonifacio, de zeestraat die Corsica en Sardinië scheidt. Een andere sfeer, maar ook deze natuur is zeer indrukwekkend! De citadel van Bonifacio is gebouwd op een uitloper van kalksteen die sterk contrasteert met de granieten rotswanden verderop langs de kust. Aan de zuidzijde ligt in zee een losgeraakt brok steen, dat De Zandkorrel is gedoopt.

Plateau d'Alzu-la Sega-l'Arche@ATC-S.Alessandri

Les Calanches de Piana ATC@S.Alessandri

ATC-S.Alessandri menhir de filitosa

Les Calanches de Piana ATC@S.Alessandri

In de helling ertegenover bevindt zich de De Trap van koning van Aragon met z’n 178 treden, volgens de overlevering in slechts één nacht uitgehakt in de rotswand. Een bijzondere plek, verweerd, krachtig, stoer en ongekunsteld. Passend bij het karakter van de inwoners dus! Zo weerspiegelt het Corsicaanse natuurlijke erfgoed overal de intrigerende geschiedenis van het eiland. Neem de ‘mensvormige’ menhirs van Filitosa, de Castelli van Alta Rocca of de Genuese burchten langs de kust. Al deze monumenten hebben hun eigen schoonheid en geven hun bezoekers het gevoel iets bijzonders te ontdekken. In een oase van rust en kalmte. Stil is het zeker in de bossen vol Corsicaanse dennen, les pins Larici. Dit is een endemisch boomsoort waarvan sommige exemplaren eeuwenoud zijn. Ertussen kom je meestal alleen moeflons tegen! Heerlijk wandelen is het ook in de buurt van Castagniccia, een labyrint van glooiende valleien vol kastanjebomen. In de lente is de natuur een geurige feest van bloesems, met een hoofdrol voor citrusfruit. Al die mandarijnen, citroenen en ook de groene vruchten van de sukadeboom (le cédratier), ze maken iedereen blij. Het Corsicaanse landschap is een eigenzinnig wereld vol grote en kleine verrassingen. Waar je ook rijdt of wandelt, rond ieder dorpje ontdek je meren, beekjes, watervallen en heldere bronnen. Ideaal voor lange, ontspannende pauzes. En aarzel vooral niet om een verfrissend dompelbad te nemen. Je bent toch zo weer droog, op de warme stenen aan de rand van het water. De conclusie is zonneklaar: in de kalme Corsicaanse natuur komt ieder mens tot rust…