Bakermat van gastronomie, baken van eetcultuur

©ATC-S.Alessandri

Corsica is een boeiende combinatie van een dorpse boerencultuur in het binnenland en een luchtiger mediterrane sfeer in de plaatsjes aan de kust. Om de haverklap waan je je in een andere wereld, want ieder gebied op Corsica heeft z’n eigen lokale cultuur. Deels bepaald door de roerige geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, deels bepaald voor het milde klimaat dat het hele jaar door zorgt voor een prettig leven en een weelderige natuur. Gezonde kleine boeren In de Corsicaanse gastronomie zijn zowel invloeden van de zee, als van het berglandschap zichtbaar. De keuken is altijd authentiek en puur natuur, maar ook verrassend innovatief. Grote troef zijn de eigen producten: smakelijk, puur en gezond want afkomstig van kleine, duurzame boerenbedrijven. De lijst Corsicaanse specialiteiten is eindeloos, of het nu gaat om vlees en vis, kaas en andere melkproducten, wijn, bier, sterkedrank, mediterrane groentes en fruit, olijfolie, honing, kruiden, brood, gebak… Seizoensproducten Ieder seizoen kijken de Corsicanen reikhalzend uit naar speciale producten die alleen dán gemaakt kunnen worden. Neem de brocciu, een natte brokkelige kaas van schapen- of geitenmelk die je het best heel vers eet, tussen november en juni. Of ficatellu, een typisch Corsicaanse gerookt leverworstje dat hoort bij de (winter)periode. Oursins (zeeëgels) luiden de lente in. Diverse labels geven je als bezoeker de garantie dat je met een echt Corsicaans product te maken hebt, gemaakt volgens de regels van het oude vakmanschap. Zoals Gusti di Corsica (‘De smaken van Corsica’), het label van de rurale en agrarische organisatie (ODARC). Meer over Corsicaanse olijfolie Meer over Corsicaanse honing Meer over Corsicaanse kaas Meer over Corsicaanse charcuterie Via de site van deze organisatie vind je ook tips waar je in alle vrijheid boerenbedrijven kunt bezoeken op Corsica. Wie een georganiseerde tocht wil maken langs een paar lokale levensmiddelenproducenten kan terecht bij Corsica Tours.

©ATC-S.Alessandri

Markten, festivals en dorpsfeesten Wanneer de covid-situatie zich verbetert zullen er snel weer markten en dorpsfeesten worden georganiseerd. Lokale producten spelen hier altijd een grote rol. Neem de kaasmarkt van Venaco (april), het wijnfestival van Luri (juli), het artistieke festival Art’e Gustu in Aleria (april), de kastanjemarkt in Bocognano (december) en Pescadori in Festa, de feestvierende vissers van Ajaccio (juni). Hoe je inhaakt met een eigen programma? Zie de Nederlandstalige informatie op www.visit-corsica.com De kleurrijke ‘gewone’ (week)markten in de Corscaanse stadjes zijn ook een lust voor het oog. Neem de markt van Bastia (op het marktplein bij de kerk van St Jean Baptiste), die van Ile Rousse onder zijn arcaden of de markt van Ajaccio vlak bij square Campinchi. Charcuterie, fruit, groente, banket, vis, kaas, jam: alles is er, en alles is er té lekker. Meer over markten in Ajaccio Meer over markten in Bastia En dan: eindelijk aandacht voor de wijnen van Corsica! De Corsicaanse wijngaarden horen tot de oudste van Frankrijk, of zijn misschien wel de alleroudste van het land. Meerdere druivensoorten zijn endemisch en zorgen - samen met de invloeden van het terroir - voor wijnen die met geen andere wijn te vergelijken zijn, zoals Sciacarellu, Niellucciu, Vermentinu en Malvasia. Op Corsica worden niet alleen robuuste, krachtige rode wijnen gemaakt, maar ook lichte witte types, zowel zoet als droog. In totaal zijn er negen AOC’s, die altijd wel een wijn leveren die perfect past bij je Corsicaanse kalfsvlees, je gegrilde visje of die heerlijke oesters! Meer over gastronomische restaurants op Corsica Meer over de betere restaurants op Corsica Meer over herbergen en chambre d'hotes op Corsica Bon’apetitu!